Naše nejbližší akce

Vánoce na tvrzi

... letos budou! (7.12.2024 11:00)

Všem příznicům tvrze se na vědomí dává, že přípravy na letošní Vánoce jsou v plném proudu! A to díky "zatvrzelým tvrzákům", kteří si opět vyhrnou rukávy, věnují přípravě akce něco ze svého volného času. Novou krev do žil nám vlil příslib několika dobrovolníků z Nebovid, Hlubokého Dolu a Červených Peček, kteří přislíbili svou účast na brigádách a v neposlední řadě účast přislíbila i nová generace - mladí lidé, kteří na tvrz chodili jako děti a chtějí ji vidět plnou života. Protože energie nikdy není dost, každá ruka se hodí a za každou pomoc jsme rádi ... kdo máte chuť, buďte vítáni na brigádách na tvrzi - přijďte pomoci: So 9.11. 2024 9:00-16:00 I. brigáda Vánoce na tvrzi So 30.11. 2024 9:00-16:00 II. brigáda Vánoce na tvrzi Ne 1.12. 2024 9:00 - 16:00 III. brigáda Vánoce na tvrzi Pá 6. 12. 2024 16:00-20:00 IV. brigáda Vánoce na tvrzi So 7. 12. 2024 11:00 - 18:00 Vánoce na tvrzi - chybí lidé ke staročeským zvykům, truhlárny, k zajištění zázemí, ke vstupu ... více

Návrat starých řemesel na Nebovidskou tvrz

Díky Nadaci VIA  a Poštovní spořitelně se našemu spolku podařilo z programu SouSedíme  získat finanční  podporu pro náš nový projekt: 

Projekt Návrat starých řemesel na Nebovidskou tvrz si klade za cíl interaktivní, edukativní a zábavnou formou prezentovat stará vesnická řemesla, v prostorách Nebovidské tvrze, kde dříve byla našimi předky provozována. Projekt je realizován za účasti veřejnosti, nejprve sběrem podnětů a nápadů, a později společnou realizací. Společně bude dokončena kovářská dílna, která je v provizorních podmínkách již na tvrzi provozována dobrovolníky, dále svíčkárnu a lékárnu – výrobnu mýdla. Realizace dílen bude účelně využívat doposud devastované a zatím nevyužité prostory na tvrzi. Jednotlivé dílny budou odděleny tesařskými prvky a budou plnit interaktivní, edukativní a estetickou funkci. Vznikne tak naučná prezentace o historii řemesel spolu s možností si řemeslo během dobových akcí spolku Nebovidská tvrz vyzkoušet a svůj výrobek si odnést domů.

______________________________________________________________________

Práce na projektu řemeslných dílen na tvrzi s přibývajícími stupni na teploměru začaly nabývat na intenzitě. V duchu jsme směle pomýšleli na představení a první otevření apatyky, svíčkárny a kovárny na největší akci spolku Středověku na tvrzi, který se koná v polovině června, ale nahlas jsme se to báli vyslovit, vždyť jsme stáli na začátku celé akce a jen odhadovali kolik bude třeba času a práce, abychom z poničených prostor "vymodelovali" dílny.

První vlaštovka konečně přiletěla - podařilo se nám sehnat na internetových bazarech první věci do dílen a hlavně stavební materiál, kterým pro nás v případě svíčkárny a lékárny byly staré stropní trámy. Přeprava a koupě trámů by vydala na samostatný fejeton, ale hlavně že je konečně máme na tvrzi a hurá do práce! V dubnu začínaly práce i v kovárně, kde nám zedník vyzdil výheň a z jiného projektu se nám podařilo opravit padající okno a klenbu, čehož bylo také zapotřebí.

Kovárna díky neúnavným dobrovolným brigádníkům, kteří se nelekli práce s vyklízením staré betonové a cihlové podlahy (pozůstatcích z divokých 90. let na tvrzi) dostala nakonec i "novou" podlahu ze starých cihel. Kluci kováři, kteří na tvrz chodí kovat nejen na akcích spolku, ale i jen tak sobě pro radost se pustili do technického vybavení kovárny - zakoupen byl starý kožený kovářský měch na ruční pohon, svařili výheň, dýmník a vymysleli jak dostat kouř pryč z kovárny za pomoci ventilátoru. Mezitím v prostorách svíčkárny a apatyky ze země začaly růst trámy a na ně se přidaly pulty, k nim police a poličky ... tak jsme si hlavu lámali jak jen ten vosk na svíčky rozehřát, aby to fungovalo a aby se nám to do krásných prostor tvrze, pod lunetové klenby, které jako by těmi všemi změnami začaly ožívat, hodilo.

Za pomoci zámečníka a truhláře vznikl sušák na svíčky, za pomoci řezbáře prvky do lékárny a už už začínáme shánět doplňky, vosk a sušit bylinky, aby pro návštěvníky tvrze bylo nachystáno. Polovina června se kvapem blížila a my s jazyky na vestě a kruhy pod očima, věděli, že to dáme. Hurá, na tvrzi to žije, řinčí kladivo o kovadlinu, voní vosk a bylinky a tvrz je plná lidí, kteří se mačkají, zkouší, žasnou a chválí nové dílny.

Z řad členů spolku se vyklubaly dvě krásné svíčkařky a apatykáři, statné kováře jsme samo sebou měli již od počátku. Ti nyní kralují v dílnách na tvrzi pro potěchu návštěvníků a nás všech, že jsme zase o krůček dál v našem boji s větrnými mlýny za zajištěnou tvrz, plnou života. Velký dík všem dobrovolným pracantům, kteří podporují a pomáhají v našem snažením, dík členům spolku, kteří v tom jsou namočeni a v neposlední řadě děkujeme Nadaci VIA a Poštovní spořitelně a vloženou důvěru v podobě finanční injekce, bez která by naše plány zůstaly nezhmotněny. S úctou a pokorou, dík za splněný sen.

 

Prostory svíčkárny a apatyky, jak jsme je našli v březnu 2012:           

 

Svíčkárna na Nebovidské tvrzi, poprvé v provozu v červnu 2015:

 

 

Apatyka, červen 2015:

Prostory kovárny, březen 2012:

Kovárna červen 2015:

Projekt Návrat starých řemesel na Nebovidskou tvrz byl ukončen v červnu 2015. 

Níže naleznete fotografie z brigád.

_____________________________________________________________________________________________________

V současné době probíhají první plánovací setkání za účelem seznámení veřejnosti s projektem, sběrem nápadů a sestavení harmonogramu projektu. S vervou jsme se pustili do vyklízení prostor kovárny a začali jsme s odstraňováním betonu, pozůstatku po činnosti JZD na podlaze této místnosti. V průběhu února a března budeme pokračovat v plánování jednotlivých dílen, zkouškách výrobních technologií a proběhnou 2 – 3 brigády, na kterých připravíme prostory pro vznik dílen.

 

Veřejná Valentýnská brigáda 14.2.2015

Pustili jsme se do odstranění pozůstatků betonové podlahy v místnosti bývalé konírny, nyní využívané jako kovárna. Kovárnu v rámci projektu plánujeme rozšířit o zděnou výheň s měchem a další truhlářské vychytávky pěkně po staru. Práce nám šla pěkně od ruky, během dopoledne byly odstraněny zbytky betonů a podlaha byla srovnaná v celé místnosti do stejné (původní) výšky. Brigádu nám chutnou svačinkou spestřila krásná cukrářka, však se všem brigádníků sbíhaly sliny :-).

  

Kovárna po srovnání podlahy, připravená pro vyzdění výhně.

 

Projekt je realizován za účasti veřejnosti, vítán je každý z Vás, kdo má chuť se na vzniku dílen podílet, zapojit se můžete ve fázi plánování, realizace, nápadem nebo nám přidat vybavení do dílen, na které léta Vám na půdě léta sedá prach. Napište nám na nebovidskatvrz@centrum.cz.