Naše nejbližší akce

Vánoce na tvrzi

... letos budou! (7.12.2024 11:00)

Všem příznicům tvrze se na vědomí dává, že přípravy na letošní Vánoce jsou v plném proudu! A to díky "zatvrzelým tvrzákům", kteří si opět vyhrnou rukávy, věnují přípravě akce něco ze svého volného času. Novou krev do žil nám vlil příslib několika dobrovolníků z Nebovid, Hlubokého Dolu a Červených Peček, kteří přislíbili svou účast na brigádách a v neposlední řadě účast přislíbila i nová generace - mladí lidé, kteří na tvrz chodili jako děti a chtějí ji vidět plnou života. Protože energie nikdy není dost, každá ruka se hodí a za každou pomoc jsme rádi ... kdo máte chuť, buďte vítáni na brigádách na tvrzi - přijďte pomoci: So 9.11. 2024 9:00-16:00 I. brigáda Vánoce na tvrzi So 30.11. 2024 9:00-16:00 II. brigáda Vánoce na tvrzi Ne 1.12. 2024 9:00 - 16:00 III. brigáda Vánoce na tvrzi Pá 6. 12. 2024 16:00-20:00 IV. brigáda Vánoce na tvrzi So 7. 12. 2024 11:00 - 18:00 Vánoce na tvrzi - chybí lidé ke staročeským zvykům, truhlárny, k zajištění zázemí, ke vstupu ... více

Sdružení neustává ve snaze zachránit tvrz, Kolínský deník

http://kolinsky.denik.cz/zpravy_region/ko_nebovidy_vanoce_avizo.html

 

Nebovidy – Tak nám meteorologové slibují sněžení a na středověké tvrzi v Nebovidech občanské sdružení Nebovidská tvrz chystá adventní program Vánoce na tvrzi. Těšit se můžete 15. prosince od 13 hodin.

 

Na nádvoří návštěvníky uvítá množství stánků s vánoční tematikou. V krčmě bude opět dostatek jídla a pití, pro zahřátí se také něco dobrého najde. Kulturně akci povznese Libenický okrašlovací spolek a Kolínský smíšený sbor, hrát a zpívat se budou jak jinak než vánoční koledy. K vidění bude výstava krojů, zvířátkový betlém, lidové zvyky jako například lití olova, pouštění lodiček, krájení jablíček, hod střevícem, líbání pod jmelím, výroba svícnů z jablíčka, věštění budoucnosti ze sedmi hrnečků a další. Připravena je i soutěž v pečení cukroví. Kdo přinese 100 kousků vlastnoručního cukroví, bude zařazen do soutěže o hodnotné ceny. Vyhrát můžete elektrický kuchyňský mixer, kuchyňskou váhu, zapékací mísu či kuchyňské minutky.

„Naše sdružení vzniklo za účelem záchrany Nebovidské tvrze, která je kulturní památkou České republiky," říká členka pořádajícího sdružení Nebovidská tvrz Lucie Doušová. „Jsme parta nadšenců, kteří se ve volném čase o tvrz starají a snaží se ji otevřít veřejnosti. Za tímto účelem zde pořádáme různé společenské akce. Velmi úspěšný byl letos Středověk na tvrzi či série představení letního kina s krčmou," dodává. Poslední akci s názvem Keltové na tvrzi zasypal příval sněhu. Jestlipak počasí připraví zimní atmosféru i na vánoční setkání? „Nebovidská tvrz je úžasným prostorem a nese v sobě atmosféru minulosti. Doslovně tvoří střed naší obce. Představuje doklad sídla venkovského šlechtice. Zachovala se ve své původní dispozici, ale je dnes kriticky ohrožena. Kdysi na ní byl vypsán i demoliční výměr. Chtěli bychom, aby pro region byla tvrz zachována a vytvořila centrum setkávání místních obyvatel a našla i další stálé využití," vysvětluje záměry sdružení.

„Snažíme se žádat o dotace na podporu historických památek. Letos v létě se nám z dotace od ministerstva kultury ve výši 67 tisíc korun podařilo opravit zatékající střechu. Nevyčíslitelnou podporu tvoří práce členů sdružení, kteří tvrzi obětují svůj volný čas. V tuto chvíli je nás asi patnáct a další zájemci jsou vítáni. Je jasné, že bez výrazné finanční podpory nedokážeme tvrz opravit do původní podoby, ale nevzdáváme se. Se změnou vedení obce máme snad podporu zastupitelů, komunikujeme s odborníky z Národního památkového ústavu a věříme, že svou podporu vyjádří i kraj. Tvrz postupně objevují i obyvatelé Nebovid, pro které zůstávala schována za plotem a dlouhodobě nepřístupná," popisuje Lucie Doušová.

Po novém roce už sdružení začne s přípravou největší akce Středověk na tvrzi, která se tradičně koná 22. června. „Mezitím nás ale čeká několik drobných akcí a do toho nezbytné opravy a brigády. Ráda bych také připomněla, že každou středu probíhá na tvrzi kovářský kroužek pro děti a dospělé," dodala. Sdružení neustále přijímá nové členy. Komu není lhostejný osud tvrze v Nebovidech, kdo má nápady a chuť se podílet na aktivitách občanského sdružení, nemusí váhat a přihlásit se, ať už e-mailem nebo telefonem. Lze zvolit i pasivní členství, bez práce a účasti na akcích, jen projevit svůj zájem.

 

Autor: Redakce