Naše nejbližší akce

Vánoce na tvrzi

... letos budou! (7.12.2024 11:00)

Všem příznicům tvrze se na vědomí dává, že přípravy na letošní Vánoce jsou v plném proudu! A to díky "zatvrzelým tvrzákům", kteří si opět vyhrnou rukávy, věnují přípravě akce něco ze svého volného času. Novou krev do žil nám vlil příslib několika dobrovolníků z Nebovid, Hlubokého Dolu a Červených Peček, kteří přislíbili svou účast na brigádách a v neposlední řadě účast přislíbila i nová generace - mladí lidé, kteří na tvrz chodili jako děti a chtějí ji vidět plnou života. Protože energie nikdy není dost, každá ruka se hodí a za každou pomoc jsme rádi ... kdo máte chuť, buďte vítáni na brigádách na tvrzi - přijďte pomoci: So 9.11. 2024 9:00-16:00 I. brigáda Vánoce na tvrzi So 30.11. 2024 9:00-16:00 II. brigáda Vánoce na tvrzi Ne 1.12. 2024 9:00 - 16:00 III. brigáda Vánoce na tvrzi Pá 6. 12. 2024 16:00-20:00 IV. brigáda Vánoce na tvrzi So 7. 12. 2024 11:00 - 18:00 Vánoce na tvrzi - chybí lidé ke staročeským zvykům, truhlárny, k zajištění zázemí, ke vstupu ... více

Středověk na tvrzi přilákal přes 1200 návštěvníků - Kolínský deník

Kolínský deník - Fotky

Nebovidy – Ještě před rokem a čtvrt mnozí obyvatelé obce ani netušili, že polorozpadlá budova v centru vesnice je historická památka v podobě někdejší tvrze, jež vznikla ještě před rokem 1407, kdy tuto část obce vlastnil Jan ze Struhařova. Poté, co se o záchranu památky začalo usilovat občanské sdružení Nebovidská tvrz, vstává objekt doslova z mrtvých.

Do prostor, kolem nichž ještě relativně přednedávnem většina místních chodila bez povšimnutí, se nyní na poslední akci s názvem Středověk na tvrzi stála u vchodu několikametrová fronta v dvoj až trojstupech. Pásku pro návštěvníky dostalo na ruku kolem 1250 lidí, další desítky účastníků tvořili prodejci, řemeslníci, účinkující atd., takže celkem se zde v jedno odpoledne sešlo odhadem 1400 příchozích. Na všechny návštěvníky, kteří hradili dobrovolné vstupné, jež poputuje na opravu tvrze, čekal bohatý program. Divadelní a hudební vystoupení, pohádka pro děti, břišní tanečnice, inkvizitor, spousta řemeslníků, středověké tržiště. Brány otevřela věštírna, ztuhlé svaly napravoval lazebník. Harantiště nabídlo dětem hry s tematikou středověku, dospělí se mezitím mohli občerstvit v nefalšované středověké krčmě a všichni společně se pak vydat na komentovanou prohlídku tvrze. Nechyběla výstava o Keltech či hojně navštívený koncert skupiny Dick O'Brass zaměřující se na keltský rock. Atmosféru završila noční ohňová show. „Hlavně že vyšlo počasí," usmívala se po skončení akce, krátce před příchodem dešťů místostarostka a členka sdružení Nebovidská tvrz Lucie Doušová. Sdružení se v nedávné době podařilo získat třísettisícovou dotaci, z níž staticky zajistilo a alespoň provizorně zaplachtovalo obytnou část tvrze. Aby se to podařilo, přidala obec zhruba 37 tisíc a stejnou částku také sdružení, v jeho případě všechno, co se mu vloni podařilo vydělat. Na střechu už peníze nezbyly, ale příští rok zkusí sdružení žádat o další dotace, byť získávání peněz na záchranu památky není jednoduché, některé dotační tituly na památky například letos vůbec nebyly otevřené. Pomalu tradicí se na nebovidské tvrzi stává letní promítání pod širým nebem. Už v pátek je pro děti od 19 hodin připravený na špýcharu Kozí příběh, po 21. hodině se pak dospělí mohou těšit na Okresní přebor. Krčma bude samozřejmě otevřená stejně jako možnost komentované prohlídky tvrze. „Promítat se bude vždy ob týden v pátek," říká Lucie Doušová s tím, že letní promítání má i mokrou variantu. Za nepříznivého počasí lze totiž využít špýchar.

Autor: Jana Martinková

http://kolinsky.denik.cz/zpravy_region/ko_nebovidy_tvrz_sredovek_txt.html