Naše nejbližší akce

Tábor hudby a divadla na tvrzi

divadlo + 2 kapely + ohňovka (18.5.2024 17:00)

Přijďte na tvrz pobejt! nač se můžeme těšit: - na divadelní vystoupení spolku z Tachova Komedyjanti https://www.komedyjanti.cz/ - naplno to rozjede kapela PUDETO, která nám předvede jak se hraje v Tachově https://pudeto-tachov.webnode.cz/ - fire show Patrik - vystoupení nadějného performera, kterého jste ještě na tvrzi neviděli - na tvrz se po několika letech vrací pravý Keltský rock v podání kapely Dick O´Brass https://dickobrass.cz/ V krčmě Vás točeným Bernardem a kýtou potěší spolek Vlčí doupě - výdělek bude věnován na pejsky. Víno, Prosecco a a Aperol přijede rozlévat kolínská Vinárna Pod lípou. Akce je bezkelímová/bezplastová, přinést si můžete vlastní půllitr nebo můžete využít vratných kelímků, které pro Vás budou připraveny. více

Velikonočního tvoření si spolu s dětmi užívali i tatínkové, Kolínský deník

Fotografie k článku: http://kolinsky.denik.cz/galerie/nebovidy-vitani-jara.html?mm=4368074

Nebovidští se sešli v půl druhé v budově obecního úřadu, nedaleko nebovidské tvrze. Kromě toho, že ozdobili strom před budovou, tvořili také nejrůznější dekorace. V přízemí budovy si každý příchozí mohl vyzkoušet malování vajíček voskem. Zkušená žena, která se tvorbě kraslic věnuje, všem trpělivě vysvětlovala, jak na to. „To jsou barevné vosky?" tázal se zvědavě jeden z příchozích tatínků. „Jsou to rozehřáté voskovky," prozradila tajemství výrobní receptury umělkyně. Tento způsob kreslení nebyl zapovězený ani těm nejmenším. Někteří však raději tvořili za pomoci rodičů.

O kousek vedle si kdokoli mohl vyzkoušet drátkování. Kromě odrátkovaného vajíčka bylo možné si vytvořit jakési hnízdo, do kterého lze vložit další dekoraci. Zejména menší děti si v této místnosti vybarvovaly nejrůznější velikonoční zvířátka a s pomocí některého dospělého je pak lepily na připravené kolíčky. Kdo měl zájem, mohl si tu vytvořit pučící větvičku. Stačilo několik skořápek, lepidlo a trocha vaty.

O patro výš na Nebovidské čekala tvorba dalších dekorací vhodných na vyzdobení bytu. Děti si mohly vybarvit papírový tácek a za pomoci krepového papíru z něj vytvořit sluníčko. Vytištěné ovečky si zase tvůrci mohli polepit vatou a ozdobit třpytkami. Kdo měl zájem, tomu jedna ze šikovných maminek prozradila, jak se tvoří kytičky z krepového papíru. A když to někomu nešlo? Tak si nemusel lámat hlavu, protože vždy ráda poradila, případně kytičku dodělala. Jedno z děvčátek tvořilo se svým tatínkem papírová vejce. Na ty malovali ornamenty a vajíčka pak nalepili na špejli. K dispozici byla také vajíčka, na která se sypalo nejrůznější zrní či koření. Vkusně vytvořené vajíčko pak určitě udělá radost v kdejakém květináči. Největší úspěch podle všeho mělo vyrábění piliňáků. Tedy usměvavých hlaviček z punčoch a pilin. Nejprve bylo třeba, aby děti do punčochy nandaly zrní a na něj dostatek pilin. Pak musely svému novému pilinovému kamarádovi vytvarovat nos, namalovat pusu a přilepit oči. Doma by pak děti měly piliňáka pravidelně a poctivě zalévat. Na jeho hlavě se díky zrní totiž objeví vlásky.

Na povedené akci nechybělo občerstvení v podobě velikonočního cukroví v podobě perníčků ve tvaru vajíčka nebo výborných a tradičních jidášů. K dispozici byl samozřejmě i teplý čaj. Po skončení tvoření se místní vydali vyhnat zimu ze vsi. Odnesli totiž vyrobenou slámovou Moranu, aby do vesnice přivítali přicházející jaro.

Autor: Lucie Mašínová Kolínský Deník