Naše nejbližší akce

Kejkle na tvrzi

hudebně divadelní odpoledne a večer (18.5.2024 16:00)

Co se zatím vyrýsovalo a nač se můžeme těšit:-): - na divadelní vystoupení spolku z Tachova Komedyjanti https://www.komedyjanti.cz/ - na tvrz se po několika latech vrací pravý Keltský rock v podání kapely Dick O´Brass https://dickobrass.cz/ - a rozjede to naplno i kapela PUDETO, která náám předvede jak se hraje v Tachově https://pudeto-tachov.webnode.cz/ více

Podzimní brigáda na tvrzi

Tak takhle vypadá parta lidí, kteří spolu tráví pracovní týden a pro dobrou věc obětují i víkend. Děkujeme. 

 Nebovidská tvrz, z.s.

 

článek Jany Martinkové z KOLÍNSKÉHO deníku:

Dvě desítky dobrovolníků pomáhaly s úklidem a údržbou tvrze v Nebovidech

Nebovidy – Příhodného počasí, které v sobotu vyčarovalo ještě docela příjemné teploty bez deště, využili na tvrzi v Nebovidech k velkému úklidu a údržbě.

Sešly se více než dvě desítky dobrovolníků, sedm pomocníků z 02 v rámci dobrovolnického programu a zhruba 15 lidí ze spolku Nebovidská tvrz, který o památku už několik let pečuje a oživuje ji nejrůznějšími akcemi, ruku k dílu přiložili i místní obyvatelé.

Před bránou tvrze stály dva velké kontejnery, do kterých se vyklízela suť za celý rok z drobných úprav a bouracích prací v areálu.

Odstraňovaly se i staré, k historické tvrzi nepatřící zátěže z dob JZD, třeba nevhodné kovové okno.
Hodně se pracovalo i se dřevem. „V prvním patře jsme rozšířili prostor pro veřejnost o západní roh špýcharu," popsala předsedkyně spolku Nebovidská tvrz Lucie Doušová.

Dobrovolníci nově natřeli dětské hry, které nejmenší návštěvníci velmi rádi využívají, děvčata čistila předměty do muzea vesnice. „Byla to spousta drobných věcí, které nakonec daly dohromady velkou kupu práce," shrnula Lucie Doušová výsledek brigády.

„Podařilo se nám také domluvit s obcí, že jsme na návsi ubourali část nevzhledné zídky u labyrintu, čímž se zase o kousek propojil prostor v okolí tvrze," dodala.

Během podzimu se bude na tvrzi ještě hojně pracovat. Spolek získal komunitní grant, který poslouží na rekonstrukci vstupní brány. Dosud se do areálu vstupuje bočním vchodem, protože hlavní brána zatím není pro vstup veřejnosti bezpečná. „Je třeba opravit boční falce, zpevnit klenbu, a pokud ještě vyjdou peníze, chtěli bychom odstranit betonovou krustu a udělat stříšku z bobrovek," vysvětlila Lucie Doušová.

Toho času je klenba porušená, přesněji řečeno po stranách „vykousaná". K tomuto zásahu došlo patrně v 70. letech, kdy v areálu tvrze sídlilo zemědělské družstvo a traktory zkrátka bránou nemohly projet.

Pokud vše dobře půjde, měla by být vstupní brána opravená do konce roku. Zároveň by spolek rád dokončil i střechu.

Jak se tyto a řada dalších letošních úprav na tvrzi podařily, budou moci příchozí posoudit už 10. prosince na tradiční akci Vánoce na tvrzi, kterou už spolek nyní připravuje. „Vánoce na tvrzi budou opět staročeské. Připravujeme vánoční zvyky, koledy, spoustu dobrot, budou i zabijačkové pokrmy, přijede divadlo Studna s novou vánoční hrou Zvěstování, takže se těšíme, že dvůr tvrze opět ozáří divadelní světla," říká Lucie Doušová. Bude opět spousta pěveckých vystoupení, tradičně přijede pěvecký sbor ze Základní školy Červené Pečky, Kolínský pěvecký sbor se sbormistryní Hanou Trešlovou a když bude příhodné počasí, přislíbená je i účast orchestru Harmonie 1872. „Máme už přihlášených také kolem 40 prodejců, takže bude velký vánoční jarmark," usmívá se Lucie Doušová.

A k úsměvu má oprávněný důvod. Ze situace, kdy většina lidí ani netušila, že v Nebovidech vůbec nějaká tvrz je, a svého času na ni byl dokonce vydaný demoliční výměr, se spolku Nebovidská tvrz za několik let pilné práce podařilo udělat z památky kulturní a společenské centrum, celoročně oživené spoustou akcí, na něž si nachází cestu tisíce návštěvníků z širokého regionu. Vánoce na tvrzi patří mezi akce, které se zájmu návštěvníků těší nejvíce.

článek a 23 fotografií ze sobotní brigády naleznete zde:
http://kolinsky.denik.cz/zpravy_region/dve-desitky-dobrovolniku-pomahaly-s-uklidem-a-udrzbou-tvrze-v-nebovidech-20161015.html